Всичко за нас

Моята снимка
София, ИЛИНДЕН, ул. Хайдут Сидер 10
Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Г.Павлов"

Моят списък с блогове

неделя, 16 януари 2011 г.

И С Т О Р И Я

Историята на ПГХВТ”Проф. д-р Георги Павлов” – гр. София датира от 1951 г., като се създава “Техникум по месо и месни продукти”.
С постановление на Министерския съвет №993 от 08.1951г.в София е открито ново учебно заведение-Техникум по месото и месните продукти.То е първото училище в страната от този род.Създадено е по предложение на Марин Маринов-директор на колбасарска работилница,който е и първия директор на училището.Новото училище е настанено в две стари сгради на ул.”Хайдут Сидер”№10.През първата учебна година техникума приема 78 ученика,които са разпределени в три специалности-месодобив,месопреработка и технически суровини.Училището е с 4-годишен срок на обучение след завършен седми клас.Две от класните стаи са пригодени да служат като пансион.
През учебната 1953-54г. започват да функционират различни извънкласни форми и е открита училищната библиотека.През учебната 1958-1959г. в училището се обучават 60 ученика в две специалности,защото специалността Технически суровини е закрита.За практическата подготовка на учениците е открита и учебна работилница.
През учебната 1965-66г.става сливането на Техникума по месопреработка с Професионалното техническо училище,което подготвя кадри за месната промишленост.Приемът е в три специалности:”Технология на месопреработването”и”Технология на месодобива”с 4-годишен срок на обучение и “Технология на месодобива и техническите суровини”с 2-годишен срок на обучение.В обучението на учениците е въведена практика.
През учебната 1969-1970г.в техникума е разкрита първата паралелка СПТУ по специалността “Технология на месопреработването”.
Учебната 1974-1975г.ще остане в историята на техникума с откриването на нова паралелка СПТУ по специалността “Оператор в производството на млечни продукти” и прерастване на училището в СПТУ по хранителна промишленост.
През учебната 1977-78г.е открита нова специалност “Техника и технология на алкохолните и безалкохолни напитки”,а през 1980-81г.”Технология на захарта и захарните изделия”с 3-годишен срок на обучение.
През учебната 1988-89г.в техникума са разкрити две нови специалности с 4-годишен срок на обучение:”Техник-технолог в производство на мляко и млечни продукти”и “Техник-технолог в производство на захар и захарни изделия”.Увеличения брой паралелки с 4-годишен срок на обучение дава основание училището да придобие статут на техникум през 1990-91 учебна година.
През учебната 1994-95г. е приет първият випуск на специалността “Технологичен и микробиологичен контрол в хранителната промишленост”за подготовка на лаборанти за хранително-вкусовата промишленост.
През 2003г. "Техникумът по хранително-вкусова промишленост" се преименува в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар